মাশুন্দিয়া ভবানীপুর কে. জে. বি ডিগ্রী কলেজ logo

মোবাইল নং-01716-032277, EIIN NO- 125331
ই-মেইলঃ- kjbdc.mashundia@gmail.com

কলেজের ইতিহাস

The union named Masundia under Bera Upazila of Pabna district being washed by rivers, was out of facilities for higher education. With a view to opening the door for higher education for the boys and the girls coming of lower and middle class families, people from all walks of life living in this locality, with a concerted effort formed public opinion. A fifty five member organizing committee was formed appointing Mr. Yeakub Ali Sorkar, the then headmaster of Masundia Bhabanipur High School as a convener and activities for establishing a college formally started. As per the activities done by the committee Mr. Khandoker Quddes, Mr. Khandokar Harun-or-Rasid, Mr. Khandoker A Mannan, expressed their desire to contribute five bighas of land for naming the institution after their mother Late Khandokar Jobada Begun. The convener of the organizing committee called a meeting on 26 April, 1987 to take a final decision for naming the college. All the members available in the meeting, with one consent, decided to name the college Mashundia Bhawanipur K.J.B (Khandoker Jobeda Begum) college. 5 bighes of land were registered after the name of the college. But 3 bighas are under the control of the college and the rest are not yet registered. The meeting also decided to start academic activities for the session 1987-1988.

The Principal (Md. Abdul Goni), the teachers and the officials were appointed to open a session from 1987-1988 for the students of science, Arts and commerce group. A separate committee was also formed to frame infrastructure and to colleet the students, money and furniture. To resolve economic crisis, money, wood, bamboos, tins, paddy and rice were collected and spent for the sake of the institution. With the co-operation and a concerted effort of the people, the institution was established.

Later those who played the role as a president of the Governing body are Mukbul Hossain Sontu (Former MP) Late Ahmed Tofis Uddin (Former MP) Late Osman Goni Khan (Former MP), Advocate Salim Reja Habib (Former MP). Next to them Air Vice Martial A.K Khandoker (Former MP And Minister) acted as a president of the Governing body. At present Khandoker Azizul Haque Arju acts as a president of the Governing body.

It is to be noted here that the institution received recognition in 1990 for XI class from the Board of Secondary and Higher Secondary Education Rajshahi. In 1991, it also obtained recognition for XII class and came under MPO system on July 01, 1993. In 1994, the ADB financed to construct a three storey building. It had been able to obtain approval from the Bangladesh Technical Education Board for the HSC (BM course) on Computer Operation and Secretarial Science for the session 2004-2005. In 200, it became the best institution among the ones of Bera Upazila on Jatio Shkkha Soptha. It is also affiliated in National University and starts a session 2009-2010 for the students of BA, BSS and BBS pass course.

সংক্ষিপ্ত বর্ণনা:

প্রতিষ্ঠাতার নামঃ খন্দকার জবেদা খাতুন
নাম করনঃ মাশুন্দিয়া ভবানীপুর কে, জে, বি ডিগ্রী কলেজ
বর্তমান অধ্যক্ষঃ মোঃ মিজানুর রহমান (ভারপ্রাপ্ত অধ্যক্ষ)
শিক্ষক সংখ্যাঃ 38 জন
কর্মচারী সংখ্যাঃ ৩ জন ৩য় শ্রেনী ও ০৭ জন ৪র্থ শ্রেনী।
শিক্ষার্থীর সংখ্যাঃ ২০০০ জন
শিক্ষা ভবনঃ ০৪ টি
কমিটিঃ ১২ জন
প্রতিষ্ঠান কালঃ ০১-০১-১৯৮৭ ই

Founder Principal:

Name:Md.Mizanur Rhaman
Designation:Acting Principal
Joining Date:09/10/1988
Birth Day:10/01/1961
Email :kjbdc.mashundia.@gmail.com
Mobile NO:01716-032277
Address :Vill: Baghulpur, Post: Baghulpur Bazar,
Sub-District: Aminpur, District: Pabna.